Hanne Decoutere is nieuwste slachtoffer van absurd fake news

Hanne Decoutere is nieuwste slachtoffer van absurd fake news
Foto VRT

Hanne Decoutere is de laatste in een reeks van BV’s die geconfronteerd wordt met valse roddels over zichzelf. Zo doet er een bericht de ronde dat de VRT het nieuwsanker gevraagd zou hebben om ontslag te nemen. Ook An Lemmens, Natalia en Evi Hansen werden al slachtoffers van gelijkaardig fake news.

In tegenstelling tot wat je misschien op sociale media hebt gelezen, werkt Hanne Decoutere nog steeds bij de VRT. Er nochtans gaat een bericht de ronde waarin te lezen is hoe het nieuwsanker ontslag moest nemen omdat ze niet had aangegeven dat ze een huidverzorgingsproducten op de markt bracht. Daar is niets van waar. Waarschijnlijk zitten er achter het fake news oplichters die zo inkomsten uit advertenties proberen te halen.

“Dit is akelig”

Decoutere zit heel verveeld met het bericht, liet ze weten op Radio 1. “Eerst ging het over vermageringspillen, nu over dit. Ik kan er niets aan doen. Wie zit hierachter? Is dat een computersysteem, of echt een mens? Waarom nemen ze uitgerekend mijn gezicht?”, aldus de nieuwslezeres. “Dit is akelig. In een tijdperk waarin we wel vaker geconfronteerd worden met fake news en waarin ik er zelf over moet vertellen, ben ik er nu zelf het slachtoffer van geworden.”

De laatste tijd duiken wel vaker gelijkaardige berichten op. Ook An Lemmens, Natalia en Evi Hansen zouden problemen gekend als gevolg van een lijn schoonheidsproducten die ze verkochten. Telkens was daar niets van waar. Veerle Baetens zou in het programma Z Nieuws verteld hebben over hoe ze vroeger arm was en nu steenrijk, maar ook dat is niet echt gebeurd. Net zoals het artikel waarin de familie Planckaert uitlegt hoe ze een fortuin verzamelden via bitcoins.