Deze dagdagelijkse dingen zijn even ongezond als roken

Pexels

Dat roken ongezond is, weten we allemaal. Maar er zijn een aantal zaken die minstens even schadelijk zijn als een kankerstok, en we zondigen ons er allemaal wel eens aan.

1. Te vaak zitten

Mensen die een bureaujob hebben, zitten vaak de hele werkdag lang. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in de Journal of the National Cancer Institute blijkt dat bij elke twee uur dat je onafgebroken zit, de kans op darmkanker, baarmoederslijmvlieskanker en longkanker stijgt. Het is dus aan te raden om regelmatig even de benen te strekken of een wandeling te maken.

2. Weinig slaap

Allemaal goed en wel, dat bingewatchen tot laat in de nacht, maar gezond is het niet als je er ’s morgens weer vroeg uit moet. Volgens Professor Valery Gafarov van de World Health Organization verhoogt slaaptekort het risico op een beroerte of een hartaanval, in dezelfde mate als sigaretten daar een impact op hebben. Toch maar beter weer mikken op een gezonde acht uur slaap.

3. Zonnen en zonnebanken

Heerlijk, dat zomerzonnetje op je huid. Maar je smeert je best goed in of probeer op z’n minst om niet de hele dag in de zon te blijven, of dagelijks naar de zonnebank te gaan. Uit een onderzoek in JAMA Dermatol is gebleken dat overdreven zonnen of onder de zonnebank liggen meer huidkankers veroorzaakt dan roken leidt tot longkanker. Zonnen met mate, dus.

4. Slechte voeding

Ach, af en toe een vettige hamburger moet kunnen, maar dag in dag uit ongezonde voeding naar binnen spelen, kan dodelijke ziektes met zich meebrengen. Sterker nog: mensen die totaal niet op hun voeding letten, maken meer kans op een dodelijke ziekte dan overmatig alcohol- en drugsgebruik, onveilige seks en tabak samen. Weet dus wat je eet.

5. Eenzaamheid

Zondigen kunnen we eenzaamheid niet echt noemen, want vaak kunnen mensen er niet aan doen dat ze eenzaam zijn. Maar gezond is het in ieder geval niet. Volgens professor Julianne Holt-Lunstad van de  Brigham Young University vermindert eenzaamheid de levensduur van een mens in dezelfde mate als iemand die 15 sigaretten per dag rookt. Kom dus af en toe eens buiten en laat je omringen door je vrienden en familie. Iedereen wordt er uiteindelijk beter van.