Meer dan 40 arrestaties tijdens protesten tegen vijfde mandaat Algerijnse president

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Algerijnse veiligheidstroepen hebben 41 mensen gearresteerd tijdens de protesten in de hoofdstad Algiers vrijdag, die gericht waren tegen een vijfde ambtstermijn voor president Abdelaziz Bouteflika. De politie zette het waterkanon en traangas in tegen de demonstranten, toen ze op weg waren naar het presidentiële paleis in Algiers. In een politiemededeling klinkt het zaterdag dat de 41 mensen werden gearresteerd voor "verstoring van de openbare orde, het aanvallen van de troepen en het beschadigen van eigendom".

Eerder deze maand kondigde president Bouteflika, die het Noord-Afrikaanse land al sinds 1999 bestuurt, zijn ambitie voor een vijfde ambtstermijn aan bij de verkiezingen van 18 april. Na de aankondiging braken protesten uit in het land.

De 81-jarige leider kreeg in 2013 een beroerte, en verschijnt zelden in het openbaar. Hij is de enige president in Noord-Afrika die gespaard bleef tijdens de Arabische Lente, die in 2010 startte in buurland Tunesië.

Zijn regering damde de protesten destijds in door hervormingen en loonsverhogingen te beloven. Die zouden gefinancierd worden door de inkomsten uit olie en gas. De laatste jaren zijn die inkomsten echter sterk gedaald door de wereldwijde daling van de olieprijzen, met een reductie van de overheidssubsidies tot gevolg.

bron: Belga