Al meer dan honderd doden in India na drinken illegale alcohol

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ondanks de verwoede pogingen van dokters om de ernstig zieke patiënten te redden, zijn er in de Indiase deelstaat Assam nu al 102 mensen gestorven na het drinken van giftige illegale alcohol. De slachtoffers zijn bijna allemaal arbeiders van theeplantages in de districten Golaghat en Jorhat, die de giftige drank donderdagavond dronken.

Vrijdagnacht overleden al minstens 22 mensen, en zaterdag is het aantal doden zo fel opgelopen dat het nu om een van de zwaarste alcoholincidenten gaat van de afgelopen jaren. In Golaghat stierven 59 mensen, in Jorhat 43.

Meer dan 150 mensen werden nog in het ziekenhuis opgenomen met klachten als kortademigheid, maagpijn en braakneigingen. Verschillende mensen vechten nog voor hun leven, dus het aantal doden kan nog oplopen.

"We hebben herhaaldelijk ons beklag gedaan bij de lokale autoriteiten over de illegale drankhandel, maar het mocht niet baten. Er is een harteloze onverschilligheid voor de levens van arme mensen", klinkt het bij een lokale bewoner.

Uit de eerste onderzoeken bleek dat de drank methanol bevatte, wat dodelijk is als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

De politie zei dat de arbeiders de illegale drank kochten in een naburig dorp, en voerden invallen uit om de verkoop te stoppen.

Tien kleine brouwerijen werden vernietigd, en veertien mannen die gelinkt konden worden aan de productie en distributie van de giftige alcohol, werden gearresteerd. Er werden ook honderden liters drank in beslag genomen.

Jaarlijks komen in India gemiddeld duizend - meestal arme - mensen om na het consumeren van illegaal gebrouwde alcohol.

bron: Belga