"Bewijsmateriaal verzamelen van IS-strijders is cruciaal"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De verzameling van bewijsmateriaal is cruciaal" wat betreft de IS-strijders in Syrië van wie de VS willen dat Europa ze repatrieert. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders gezegd na een een ontmoeting in Washington met de Amerikaanse minister van Defensie ad interim, Patrick Shanahan. De discussie over de terugkeer van IS-strijders laaide de afgelopen dagen op nadat de Amerikaanse president Donald Trump de Europese bondgenoten had opgeroepen hun strijders terug te halen en te berechten. De VS trekken straks hun troepen terug uit Syrië, en de vrees bestaat dat de Europese strijders die nu met de steun van de Amerikanen in Koerdische kampen worden vastgehouden, op vrije voeten komen en nieuwe aanslagen plegen in Europa.

"Niemand is ertegen om te kijken wat gedaan kan worden" in het geval van een Amerikaanse terugtrekking, zegt Reynders. Met die nuance dat België niet wordt opgeroepen om grondtroepen te sturen.

Maar wat betreft het voorstel van Shanahan om een veiligheidszone ("safe zone") te installeren in het noordoosten van Syrië is de deadline "zeer kort" om die een wettelijke basis te geven, herhaalde de minister. Overleg daarover is in volle gang, met Nederland, Frankrijk, Denemarken of het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Reynders bevinden zich momenteel vier Belgische IS-strijders in Koerdische kampen. België verdedigt een vorm van internationale berechting, "waarom geen detentiecetrum in Irak". "Maar in afwachting van een oplossing is het verzamelen van bewijsmateriaal cruciaal" wat betreft deze gevallen, benadrukt Reynders. Hij wijst daarbij onder meer op het werk van de Belgische Serge Brammetz als procureur van het Internationaal Strafhof voor voormalig Joegoslavië.

Het is ook daarom dat de Veiligheidsraad heeft gevraagd aan het federaal parket en aan de OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) om de individuele gevallen onder de loep te nemen.

bron: Belga