Batibouw - Architect van stadsboerderij op Anderlechtse slachthuis bekroond

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse architect Steven Beckers heeft donderdagavond tijdens de uitreiking van de architectuurprijzen "Belgian Building Awards" op Batibouw de "Pioneer Award" gekregen. Beckers is onder meer de man achter de grootste stadsboerderij van Europa, op de daken van het slachthuis van Anderlecht. Ook twee Gentse projecten vielen in de prijzen. Met de "Pioneer Award" bekroont de jury "een persoon of organisatie die pionierswerk verricht met een grote maatschappelijke relevantie". Een omschrijving die zeker opgaat voor Steven Beckers, zo luidt het, die een van de belangrijkste voorstanders van circulaire economie en een voorloper van de stadslandbouw in België wordt genoemd.

De jury beschreef de award voor Beckers als "een beloning voor zijn innovatieve werk op het vlak van integrale duurzaamheid en voor zijn blijvende inzet om deze duurzame principes te laten doordringen in de wereld van architectuur en vastgoed".

In de categorie "New way of living" ging de hoofdprijs naar het project Cohousing De Schilders in Sint-Amandsberg (Gent), van het bureau Havana. "Het project is een van de eerste voorbeelden van 'vertical cohousing' in Vlaanderen", klonk het. "Het zoekt de grenzen op van compact wonen, zonder evenwel aan woonkwaliteit in te boeten."

Een ander Gents project ging lopen met de prijs "New way of working". Het gaat om de transformatie van het voormalige COOP-warenhuis tot kantoorruimte door Dial Architects, een onderdeel van de restauratie en renovatie van het Kunstencentrum Vooruit.

De prijs "Rookie of the year", voor jonge architectentenbureaus, ging naar het Molenbeekse architectenbureau Mamout Architectes, opgericht door Matthieu Busana en Sébastien Dachy, en zijn "architectuur die in de eerste plaats uitgaat van ruimtelijkheid en lichtinval".

De prijs van het beste innoverende product op Batibouw ten slotte ging naar het bedrijf Quick Step.

De "Belgian Building Awards" zijn een traditie op Batibouw. Ze worden georganiseerd in samenwerking met de Orde van Architecten, de portaalsite architectura.be, het maandblad "Ik ga Bouwen & Renoveren" (Sanoma) en Redactiebureau Palindroom.

bron: Belga