Ook lagerhuis zet licht op groen voor financieringswet in VS

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Verenigde Staten heeft na de Senaat ook het Huis van Afgevaardigden donderdag de financieringswet goedgekeurd die een nieuwe "shutdown" van de federale overheid moet vermijden. Net zoals in het hogerhuis (83-16), gebeurde dat met een ruime meerderheid van 300 tegen 128. Eerder op donderdag raakte bekend dat Donald Trump de nieuwe financieringswet na goedkeuring van het Congres wel degelijk zou ondertekenen om een nieuwe "shutdown" te vermijden. Het Witte Huis kondigde wel aan dat de Amerikaanse president tegelijk een "nationale noodtoestand" aan de Mexicaanse grens zou uitroepen om daar een muur te bouwen tegen illegale immigratie.

Trump is niet tevreden met het compromis dat werd bereikt tussen Republikeinse en Democratische onderhandelaars. Daarin zit namelijk de 5,7 miljard dollar die de president eiste voor zijn grensmuur, niet vervat. Wel krijgt hij 1,375 miljoen voor de bouw van een hek.

De Democraten reageerden al furieus op de mogelijke afkondiging van de noodtoestand. "De noodtoestand uitroepen zou een een wetteloze daad zijn, een grof misbruik van de macht van het presidentschap en een wanhopige poging om af te leiden van het feit dat president Trump zijn kernbelofte heeft verbroken dat Mexico voor zijn muur zou betalen", luidde het in een gezamenlijke mededeling van de meerderheidsleidster in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en de minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer.

Bron: Belga