Afkondigen noodtoestand in VS is "illegaal" en "klap voor grondwet", aldus Democraten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanuit Democratische hoek is vandaag scherp gereageerd op de beslissing van Trump om de noodtoestand af te kondigen en zo de bouw van een grensmuur te bespoedigen. De Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer noemden de maatregel "illegaal" en "een hevige klap" voor de grondwet. "De illegale beslissing van de president die is ingegeven door een onbestaande crisis is een hevige klap voor onze grondwet en maakt Amerika onveiliger, doordat er geld wordt gestolen van Defensie dat nodig is om de veiligheid van onze militairen en onze natie te verzekeren", schrijven Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, en de fractieleider in de Senaat Chuck Schumer.

Trump rechtvaardigde eerder op de dag de noodtoestand met het argument dat er een crisis van drugs en mensensmokkel is aan de grens. Hij erkende zelf al dat er wellicht een pak juridische procedures op hem afkomt. Door de nationale noodtoestand af te kondigen krijgt hij naar eigen zeggen toegang tot fondsen voor de bouw van een muur op de grens. Hij wil voor de constructie 8 miljard dollar uittrekken.

Tegenstanders van de president zien de demarche van Trump als een laaghartig politiek manoeuvre van een verzwakte president. Het Witte Huis maakt zich daarentegen sterk dat het initiatief typerend is voor een man die, ook eens hij aan de macht is, zijn belofte houdt.

Bron: Belga