Onderwijsbonden leggen toekomstplan op tafel van 1,8 miljard voor basisonderwijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

De onderwijsbonden hebben een toekomstplan voor het basisonderwijs opgesteld, goed voor een investering 1,8 miljard euro in de komende 10 jaar. Ze vragen het Vlaams parlement een resolutie goed te keuren die ook de volgende regeringen daaraan bindt. "We detecteren hier altijd veel goede wil, maar dat is niet voldoende. Waar wachten jullie nog op?" Het basisonderwijs kreunt al jaren onder een structurele onderfinanciering. Bovendien maken de toenemende diversiteit of de uitrol van het M-decreet de job er niet makkelijker op, zeggen de onderwijsbonden. De kwaliteit komt daarmee onder druk te staan. "De afgelopen legislatuur werden hier en daar maatregelen genomen om de ergste nood te lenigen, maar elke maatregel voelt aan als 'too little, too late'. Af en toe wordt een brandje geblust, maar de brandhaard zelf wordt niet aangepakt", klinkt het.

De onderwijsbonden komen nu met een toekomstplan voor het basisonderwijs voor de komende tien jaar, vertrekkend vanuit een "driesporenaanpak". Algemeen secretaris van het COV (Christelijk onderwijzersverbond) Marianne Coopman en haar collega bij OVSG (Onderwijskoepel van steden en gemeenten) Patriek Delbaere kwamen het plan vandaag voorstellen tijdens een hoorzitting in de Commissie Onderwijs van het Vlaams parlement.

Concreet vragen de sociale partners een bijkomende investering van 1,8 miljard euro, wat neerkomt op 250 euro per leerling voor de komende tien jaar. De bedragen moeten eerst en vooral gaan naar werkingsmiddelen, maar ook naar de leraar en het hele onderwijsteam, en de schoolorganisatie. De onderwijsbonden herhalen daarbij hun pleidooi voor een masteropleiding in het basisonderwijs. Daarnaast moet onder meer de kinderverzorging worden uitgebreid, om kleuteronderwijzers te ontlasten, en vragen de bonden extra investeringen in administratieve, pedagogische en beleidsondersteuning voor de schoolleiding.

Coopman en Delbaere vragen het Vlaams parlement een resolutie aan te nemen die ook de volgende regeringen bindt aan het toekomstplan. "Er is meer nodig dan een los uitgesproken engagement. Wij rekenen op de handtekening van alle parlementsleden", klinkt het. "Vijf voor twaalf is al lang voorbij."

bron: Belga