Islamitische Staat verzet zich hevig tegen Koerdisch offensief in Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), geleid door de Koerden en gesteund door Amerika, stootten in hun strijd tegen Islamitische Staat in het oosten van Syrië op felle weerstand van de terreurgroep. Dat heeft een SDF-woordvoerder vandaag gezegd. Zaterdag startten de Syrische Democratische Krachten (SDF) een offensief om IS uit het dorp Baghuz te verdrijven, het laatste gebied dat de groep nog controleert in de oostelijke provincie Deir ez-Zoer.

Maar de SDF krijgt er maar langzaam voet aan de grond. "Onze troepen boeken militaire vooruitgang ter plaatse in Baghuz en de buitenwijken, maar de confrontatie is zeer hard", zei SDF-woordvoerder Mustapha Bali. "De meeste Daesh-strijders (Daesh of Islamitische Staat, red.), vooral buitenlanders, hadden eerdere gevechtservaringen in Tsjetsjenië en Afghanistan. De terreurgroep vecht ook voor zijn laatste bolwerk en ze hebben niet veel keuzes: sterven of overgeven", aldus Bali.

De humanitaire situatie is volgens hem "zeer slecht", aangezien burgers die in Baghuz vastzitten door IS als menselijk schild gebruikt worden. "Ook de situatie in de kampen die vluchtelingen herbergen, die vluchtten uit het door Daesh gecontroleerde gebied, is heel moeilijk door een gebrek aan internationale humanitaire hulp", voegde hij toe. Lokale activisten zeggen dat de afgelopen 48 uur meer dan 1.500 mensen het laatste IS-gebied hebben verlaten.

De Syrische Koerden hebben een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen IS, en veel gebied op de terreurgroep heroverd.

bron: Belga