Gerenommeerde journaliste gearresteerd in de Filipijnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Filipijnse journaliste Maria Ressa, hoofdredactrice van online magazine Rappler, is gearresteerd op verdenking van cyberlaster. Nochtans stond het betreffende artikel al enkele maanden online voor de Filipijnse wet op cyberlaster werd ingevoerd. In 2018 was Ressa een van 'Time's Person Of The Year', waarbij ze lof kreeg voor haar kritiek op de regering van president Rodrigo Duterte. De Filipijnse politiedienst, het National Bureau of Investigation (NBI), arresteerde Maria Ressa in haar kantoor in Manilla. Dat bevestigt haar collega-journaliste Beth Frondoso aan AFP. Ressa werd door haar advocaat vergezeld naar de kantoren van het NBI, waar ze werd ondervraagd. Ze wordt er mogelijk een nacht vastgehouden, tenzij een rechter haar op borg vrijlaat. "Dit is slechts een procedure", zei minister van Justitie Menardo Guevarra.

De zaak komt voort uit een klacht, ingediend door een zakenman die aanvoert dat een artikel op Rappler uit 2012 hem linkt met mensenhandel en drugssmokkel. Hij ontkent deze aantijgingen. Het artikel stond al vier maanden online voor de cyberlasterwet werd ingevoerd. Sindsdien kan dergelijke vorm van laster worden bestraft met een straf tot twaalf jaar gevangenis.

Rappler schreef in het verleden al uitgebreid over het bestuur van President Rodrigo Duterte en zijn campagne tegen illegale drugs. Door die campagne zijn sinds 2016 al bijna 5.000 mensen om het leven gekomen. Het online magazine publiceerde ook details over onwettigde moorden en kwam met een waaier van verhalen van de familieleden van de slachtoffers.

Bron: Belga