Dossier rond corruptie bij politie Brussel Zuid is volgens raadkamer verjaard

Dossier rond corruptie bij politie Brussel Zuid is volgens raadkamer verjaard

Gerald Noon, de voormalige korpschef van de politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst), hoofdcommissaris Philippe Boucar en wielerlegende Eddy Merckx zullen niet moeten terechtstaan voor corruptie. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Volgens de raadkamer is het hele dossier verjaard. Dat meldt La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Commissaris Boucar, die bekendstaat als een expert inzake het hooliganisme in België en verschillende belangrijke functies bekleedde bij de politie van Brussel Zuid, kwam in april 2008 in opspraak toen onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen huiszoekingen liet uitvoeren in zijn privéwoning en in het commissariaat waar hij werkte. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar corruptie. De commissaris werd ervan verdacht geschenken gekregen te hebben en zou ook voordelen in natura genoten hebben. Een autohandelaar zou hem en andere politiemensen wagens ter beschikking gesteld hebben voor privéreizen.

Boucar wordt er ook van verdacht dat hij Eddy Merckx inlichtte over een aanbesteding voor 48 fietsen voor de politie van Anderlecht. Boucar zou op vraag van Merckx in de enveloppen van de andere mogelijke leveranciers hebben geneusd en hun prijzen hebben doorgespeeld aan Merckx, en ze zouden de datum op zijn offerte hebben vervalst. In ruil voor de vriendendienst zouden de politiechef en zijn vrouw elk een topmodel van Merckx cadeau gekregen hebben.

In het dossier wou het Brusselse parket naast Boucar, Noon en Merckx nog tien andere verdachten vervolgen. De raadkamer was echter van oordeel dat de feiten verjaard waren, zodat het niet tot een proces kan komen. Het Brusselse parket kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

bron: Belga