Zweedse klimaatactviste ontkent dat mensen "achter haar" zitten of dat ze betaald wordt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Greta Thunberg, het 16-jarige Zweedse meisje dat elke vrijdag spijbelt om aan het parlementsgebouw in Stockholm actie te voeren voor het klimaat, heeft op haar Facebookpagina ontkend dat er mensen "achter haar" zitten of dat ze "betaald" of "gebruikt" wordt. Er zit niemand "achter" me behalve ikzelf, schrijft ze. Het tienermeisje preciseert dat haar ouders helemaal niet met het klimaat bezig waren voordat zij hen attent maakte op de toestand, en dat ze niet opgezet waren met haar spijbelplannen. De adolescente voegt eraan toe dat ze "geen deel uitmaakt van een organisatie". "Soms steun ik en werk ik samen met ngo's die rond klimaat of milieu werken. Maar ik ben absoluut onafhankelijk en vertegenwoordig alleen mezelf."

Greta Thunberg krijgt naar eigen zeggen ook geen geld om de aandacht te trekken op de ontregeling van het klimaat. "Ik doe wat ik doe volledig gratis, ik heb helemaal geen geld gekregen en geen beloftes over toekomstige betalingen in welke vorm dan ook."

Toen ze op Twitter en Instagram vertelde over haar actie aan het parlement, ging het verhaal al vlug viraal. "Dan begonnen journalisten en kranten te komen. Een Zweedse ondernemer en zakenman die actief is in de klimaatbeweging, Ingmar Rentzhog, was bij de eersten. Hij sprak met me en nam foto's die hij op Facebook postte. Dat was de eerste keer dat ik hem ontmoette en met hem praatte", legt het meisje uit naar aanleiding van geruchten dat hij achter haar actie zou zitten.

bron: Belga