Nog meer Nederlandse milieuorganisaties sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Shell

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Nederland hebben zes milieuorganisaties zich aangesloten bij de rechtszaak die een andere Nederlandse milieuorganisatie vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell. In een gezamenlijke brief aan Shell stellen de organisaties het olie- en gasconcern aansprakelijk voor het aanrichten van wereldwijde klimaatschade. De milieuvereniging Milieudefensie liet in april 2018 weten dat het een rechtszaak plande tegen Shell. Volgens de organisatie wil Shell nog voor lange tijd inzetten op olie en gas, terwijl het bedrijf al meer dan dertig jaar weet dat dit leidt tot gevaarlijke klimaatverandering. De komende jaren wil het concern maar zo'n 5 procent in duurzame energie steken. Milieudefensie eist dat het olie- en gasconcern zijn beleid aanpast en in lijn brengt met de klimaatdoelen van het Parijs-akkoord. Intussen hebben ook ruim 13.000 Nederlanders zich gemeld als mede-eiser in de zaak.

"Shell heeft er decennialang doelbewust voor gekozen om grote winsten te behalen ten koste van het klimaat", verklaarde directeur Joris Thijssen van Greenpeace Nederland. "Het bedrijf gaat daarmee tot de dag van vandaag door. Daarmee staat Shell de energierevolutie, die we keihard nodig hebben, in de weg. We willen met deze gang naar de rechter Shell ter verantwoording roepen."

Shell liet in een reactie weten de klimaatafspraken van Parijs sterk te ondersteunen en zei dat rechtbanken niet het juiste middel zijn om de wereldwijde energietransitie te bevorderen. Het Nederlands-Britse bedrijf wees voorts op zijn inspanningen om de uitstoot terug te dringen.

Bron: Belga