Meisjes uit kwetsbare milieus vinden minder de weg naar terugbetaalde voorbehoedsmiddelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meisjes uit kwetsbare milieus in ons land vinden minder makkelijk de weg naar voorgeschreven en terugbetaalde anticonceptiva. Dat blijkt uit de vijfde KidOscope van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die peilde naar de seksualiteit van jonge vrouwen in België. In België krijgen jonge vrouwen onder de 21 jaar vanuit de verplichte ziekteverzekering een extra tegemoetkoming van 3 euro per maand voor anticonceptiemiddelen op voorschrift. Het gaat dan om de pil, de spiraal of de anticonceptiepleister, die hierdoor gratis of bijna gratis zijn.

De Onafhankelijke Ziekenhuizen stelden in hun studie echter vast dat jonge vrouwen met een RVV-statuut of verhoogde tegemoetkoming, dus uit meer kwetsbare milieus, desondanks veel minder terugbetaalde anticonceptiemiddelen gebruiken. Van de meisjes ouder dan 15 jaar die voorgeschreven en terugbetaalde anticonceptiva gebruiken, bedraagt het aandeel van meisjes zonder verhoogde tegemoetkoming bijna 50 procent méér dan het aandeel die wel de verhoogde tegemoetkoming genieten.

Murielle Lona, coördinatrice van de studiedienst van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, vergelijkt het met de gratis preventieve tandzorg voor jongeren en tieners. "Zelf als het gratis is zien we dat niet elk kind regelmatig naar de tandarts gaat. Dat een maatregel gratis is, betekent niet dat iedereen er gebruik van maakt", stelt ze.

Een precaire socio-economische situatie leidt ook vaker tot een zwangerschap op jonge leeftijd. Meisjes met een RVV-statuut maken drie keer meer kans om zwanger te worden. In 2016 bleek 0,24 procent van de 15-jarige meisjes met het RVV-statuut zwanger te zijn, terwijl dit bij de meisjes zonder RVV-statuut 0,10 procent was. Bij jonge vrouwen van 20 jaar was het verschil nog groter: 5,75 procent met het RVV-statuut, tegenover 1,86 procent zonder het RVV-statuut.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten daarom voor extra aandacht voor jonge vrouwen uit kwetsbare milieus. "Aan een vroeg moederschap zijn niet alleen bepaalde medische risico's verbonden, maar ook andere gevolgen als een kleinere kans op hogere studies, hechtingsproblemen met het kind, groter risico op stress en angst en depressie. Het is belangrijk om aan hun gezondheidswijsheid te werken, zodat ze hiervan op de hoogte zijn en goed beseffen dat bepaalde anticonceptiemiddelen heel goedkoop tot zelfs bijna gratis zijn", klinkt het.

bron: Belga