Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar voor Weyts

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het voorstel van verkeersveiligheidsinstituut Vias om privébedrijven in te schakelen voor het uitvoeren van flitscontroles, is "bespreekbaar" voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Ik ben daar niet ongevoelig voor", zo zei de N-VA-minister in het VRT-radioprogramma "De Ochtend". Verkeersinstituut Vias lanceerde vandaag een memorandum met een pakket uitdagingen en voorstellen op het vlak van verkeersveiligheid. Een van de maatregelen die Vias voorstelt is om privébedrijven in te schakelen bij het uitvoeren van snelheidscontroles. Dat gebeurt ook al in het buitenland en het zou de politie de kans geven zich meer te concentreren op andere verkeersinbreuken, meent Vias.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt het voorstel een debat waard. Volgens hem kan het niet binnen de huidige regelgeving. "Maar ik ben er niet ongevoelig voor. Het zou bespreekbaar moeten zijn", zo zei hij in "De Ochtend". Voorwaarde is dat er voldoende controle is op de vaststellingen die gebeuren door private bedrijven. "Vandaag gebeuren de vaststellingen ook door machines. Je zou die logica kunnen doortrekken en controles laten uitvoeren door mensen die misschien geen politiestatuut hebben, maar met wie er wel een soort vertrouwensovereenkomst bestaat", aldus Weyts. Volgens de N-VA-minister zou het de politie zelf ook "kunnen ontlasten" en zou de politie zich op die manier kunnen "concentreren op andere taken, zoals de veiligheid op straat".

Voor een ander voorstel van Vias, de invoering van de helmplicht tot 14 jaar, loopt Weyts minder warm. Dat debat is niet nieuw. "Ook de grootste voorstanders van de fiets weten dat als we de helm gaan verplichten voor jongeren veel van die jongeren minder gaan fietsen. Dan krijg je een negatief saldo", aldus Weyts.

bron: Belga