Nationale staking 13 februari: hier zal je hinder ondervinden

Foto Belga / N. Maeterlinck

Een ferm verstoord openbaar vervoer, nauwelijks luchtverkeer en geblokkeerde havens: de nationale staking van morgen zal zich stevig laten voelen. Hieraan kan je je vanaf vanavond tot en met morgenavond verwachten.

Openbaar vervoer 

De NMBS verwacht dat tijdens de staking, die vanavond om 22u begint, “gemiddeld bijna de helft van de treinen” zal rijden, in vergelijking met een normale dienstregeling.

Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het merendeel van de Inter City-treinen rijden, klinkt het, net als een beperkt aantal regionale treinen. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden, zij het aan een lagere frequentie. Reizigers kunnen met behulp van de NMBS-routeplanner opzoeken met welke trein ze op hun bestemming kunnen geraken.

Het is de derde keer dat de minimale dienstverlening bij het spoor wordt toegepast, sinds de regeling in maart vorig jaar van kracht werd. Bij de vorige staking, in juli vorig jaar, reed ongeveer een op de drie treinen in vergelijking met een normale dienstregeling. Bij de internationale treinen wordt er weinig hinder verwacht.

De bonden zullen aanwezig zijn aan verschillende stations, maar het christelijke ACV en de socialistische ACOD verwachten geen aparte piketten. De bonden sluiten zich daarvoor aan bij de grotere interprofessionele acties.

De Lijn verwacht woensdag erg verstoord verkeer door de nationale staking. De werkwillige chauffeurs zullen worden ingezet op de belangrijkste verbindingen, maar pas de dag zelf zal duidelijk worden hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend. Prioritaire lijnen zijn lijnen met veel reizigers, verbindingen langs scholen, enzovoort.

De meest recente informatie over de verstoringen zal staan op de website verstoring.delijn.be.

Luchtverkeer 

De luchtverkeersleiders staken, waardoor volgens Skeyes (het vroegere Belgocontrol) de capaciteit van het vliegverkeer in ons land “gehalveerd” zal zijn. Vakbond ACV schat dat de impact nog een stuk groter zal zijn.

Brussels Airport lijft open, maar intussen zijn al 386 van de 511 geplande vluchten geannuleerd. Er zijn nog 63 aankomsten en 62 vertrekken, een cijfer dat in de loop van de dag nog kan evolueren. De luchthavenleiding heeft al laten weten dat reizigers beter op een andere dag kunnen proberen te reizen of dat ze, als ze toch morgen moeten vertrekken, best enkel met handbagage reizen.

Brussels Airlines schrapt bijvoorbeeld alle 222 vluchten morgen. Bij TUI Fly worden 36 vluchten van en naar Belgische luchthavens omgeleid naar buurlanden. Passagiers worden met bussen naar de juiste plek gebracht. Ook Ryanair heeft alle vluchten van en naar Brussel intussen geschrapt, laat Brussels Airport weten.

De luchthaven van Charleroi gaat zelfs helemaal dicht. Er worden onder meer blokkades op de toegangswegen verwacht.

Post

Bij Bpost zal de hinder beperkt zijn normaal gezien. De vakbonden hebben niet actief opgeroepen tot een staking, omdat de grote sociale strijd daar nog niet zo lang geleden gestreden is. De bonden ondersteunen eventuele stakers wel.

Er zullen dus sterke verschillen tussen gemeenten zijn, en vermoedelijk ook tussen Vlaanderen en Wallonië. Bpost verwacht wel mogelijke hinder door acties van derden, bijvoorbeeld in industriezones. ABVV laat zelf weten niet de intentie te hebben om zelf piketten te plaatsen.

Bij hinder zal Bpost prioriteit geven aan pakjes en kranten, laten de bonden weten.

Onderwijs

Het ziet ernaar uit dat de globale impact van de staking in het onderwijs relatief beperkt zal blijven. De meeste stakers zullen wellicht te vinden zijn in het stedelijk onderwijst in Antwerpen, Gent en Brussel.

Zo zou in het Antwerpse stedelijke basisonderwijs een kleine helft van de scholen dichtgaan. Maar scholen voorzien in opvang, desnoods in een andere school van dezelfde scholengroep. Als een school dichtgaat en geen opvang mogelijk is, worden de ouders normaal gezien tijdig ingelicht.

Het gemeenschapsonderwijs verwacht ook hinder, omdat de socialistische onderwijsbond actief heeft opgeroepen om te staken. De lessen gaan in de mate van het mogelijke door. Als dat niet het geval is, wordt in de meeste scholen opvang voorzien. Vier scholen zullen zeker de deuren sluiten.

Zeker in het vrij onderwijs zal de impact beperkt blijven, zeker omdat de christelijke onderwijsbonden niet actief oproepen om te staken. De lessen gaan in de mate van het mogelijke door, en overal wordt in opvang voorzien.