Vandaag is het Dikketruiendag!

Foto R.V.

Vandaag is het weer zover: de bewuste Dikketruiendag. Het thema is dit jaar ’klimaatflandriens’ , en heeft als doel zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om een dag de auto in te ruilen voor de fiets. “Smeer je kuiten in en trek de spurt aan om de klimaateffecten door autoverkeer te verminderen”, luidt de boodschap.

Het is dit jaar al de vijftiende keer dat het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid Dikketruiendag organiseert. De doelstelling is dezelfde als de voorgaande jaren: het klimaatprobleem onder de aandacht brengen en scholen, ondernemingen en overheden oproepen om te werken aan een beter en leefbaar klimaat. De context is wel al substantieel veranderd doorheen de jaren: met de fameuze spijbelaars onder leiding van Anuna De Wever is duidelijk geworden dat de klimaatproblematiek leeft bij de scholieren.

Frank Deboosere 

Met het thema van de klimaatflandriens zet de organisatie dit jaar de fietsers op kop. Speciaal voor deze jubileumeditie voert VRT-weerman en ambassadeur van Dikketruiendag Frank Deboosere als echte flandrien het klimaatpeloton aan. Op de affiche tekent hij als kopman present, gevolgd door een meute schapen.

«Op het hoogste podium van Dikketruiendag staat in 2019 de klimaatflandrien die elke dag door weer en wind naar de school of naar het werk fietst. Als Vlaanderen massaal de fiets neemt, dan daalt de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen en is er minder lawaai. Niet voor één dag, maar het hele jaar door. Fietsen is gezond en het is kostenbesparend», klinkt het bij Brigitte Borgmans van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

230 deelnemers

Al 230 scholen, bedrijven en overheden schreven zich in voor deze vijftiende editie. «Dat lijkt niet zo veel, maar is dat wel», aldus Borgmans. «Eén deelnemer is vaak een hele school of het volledige personeel van de stad Brugge.»

Op de website van Dikketruiendag staan verschillende formules, zoals een stevige klimaatronde of een lichtere formule ’Bidon Light’. Wie geen goede benen heeft om naar het werk of de school te fietsen, kan de fietsers steunen met bijvoorbeeld een fietsreparatieactie. Ook andere klimaatacties die de CO2-uitstoot verminderen, zijn welkom.

Acties kunnen online geregistreerd worden op www.dikketruiendag.be. Een overzicht van alle acties kan je op die site ook raadplegen.