Vlaamse Jeugdraad verwijst kinderopvangvoorstel naar prullenbak

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Een luchtkasteel, een lege doos en een vergiftigd geschenk." Dat vindt de Vlaamse Jeugdraad van het voorstel van de Vlaamse meerderheidspartijen om de buitenschoolse kinderopvang te veranderen. "Dit decreet nog snel voor het einde van deze regeerperiode regelen is voor niemand een goede zaak", klinkt het. Regeringspartijen CD&V, N-VA en Open Vld hebben een voorstel klaar waarmee ze de organisatie van de buitenschoolse opvang willen hertekenen. Ze dringen daarbij aan op meer creativiteit van de steden en gemeenten. Een gemeente zou vervoer kunnen inleggen tussen de opvang en andere activiteiten of verenigingen zouden ook naar de opvang en scholen zelf kunnen trekken voor sport- of muziekles. Op termijn zouden de lokale besturen hier via het Gemeentefonds financiering voor krijgen. Voor de bestaande IBO's, of initiatieven buitenschoolse opvang, die nu gefinancierd worden via Kind en Gezin, komt er een overgangsperiode van zes jaar.

De Vlaamse Jeugdraad, het officiële adviesorgaan van de Vlaamse regering op het vlak van kinder- en jeugdthema's, is helemaal niet te spreken over het voorstel. "Het ontwerp is een luchtkasteel, een lege doos, een vergiftigd geschenk. Drie redenen waarop dit ontwerp door élke ouder, élk kind, élke jongere, élke burgemeester en élke wellezende parlementair naar de prullenbak moet worden verwezen", klinkt het scherp.

Het voorstel is volgens de Vlaamse Jeugdraad een luchtkasteel omdat het zich "laat meeslepen door een neoliberale logica". Terwijl uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren liefst meer tijd doorbrengen bij hun ouders, vertrekt dit voorstel van het belang voor de arbeidsmarkt. "Dit ontwerp spiegelt ons met andere woorden iets voor wat vele ouders en de meeste kinderen niet willen: nog meer tijd weg van elkaar."

Volgens de raad krijgen de steden en gemeenten ook een "vergiftigd geschenk" doorgeschoven omdat de organisatie van de buitenschoolse opvang al jarenlang kampte met onvoldoende plaatsen en middelen. "Straks krijgt elke stad dus het vergiftigd geschenk om op te lossen waar Vlaanderen niet in slaagde: meer kinderopvang organiseren, voor exact hetzelfde budget."

De Vlaamse Jeugdraad dringt er daarom bij de parlementsleden op aan het decreet niet goed te keuren.

bron: Belga