Oppositie in Servië dreigt met verkiezingsboycot

Oppositie in Servië dreigt met verkiezingsboycot
Oppositie in Servië dreigt met verkiezingsboycot

De oppositiepartijen in Servië, verenigd in de Alliantie voor Servië (SZS), hebben ermee gedreigd in de toekomst parlements- en gemeenteraadsverkiezingen te boycotten, zo lang er geen garanties zijn voor een vrije en rechtvaardige stembusgang. “Wij willen geen deel zijn van een schijndemocratie”, zo luidde het vandaag in een mededeling. “Wij willen geen totalitair regime legitimeren dat elke oppositie verstikt en politieke tegenstanders als staatsvijanden behandelt.” Er zijn niet meteen verkiezingen op handen in Servië. Het huidige parlement heeft nog een mandaat tot 2020. President Aleksandar Vucic, die de eigenlijke macht uitoefent in het land, heeft er echter al meermaals op gehint om nog dit voorjaar vervroegde parlementsverkiezingen te organiseren.

SZS is een alliantie die een breed spectrum aan partijen omvat, van links tot zeer rechts. De sociaaldemocratische Democratische Partij (DS), die van 2007 tot 2012 regeerde, zit er bijvoorbeeld bij, net als de conservatief-liberale Volkspartij (NS) van de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic.

De oppositie beschuldigt er Vucic van, een groot deel van de Servische media onder zijn controle te hebben gebracht, om ze te misbruiken ter verheerlijking van zijn eigen persoon en om critici in een kwaad daglicht te stellen. Hun eisen overlappen die van de burgerbeweging die al tien weken elke zaterdag tegen Vucic demonstreert.

Aanhangers van de oppositiepartijen nemen aan de protesten deel, maar de protestbeweging zelf wil voorlopig geen banden aanknopen met de Alliantie voor Servië. Ze wijst erop dat de belangrijkste partijen van de alliantie voor 2012 de dienst uitmaakten en hebben nagelaten belangrijke hervormingen door te voeren, waardoor Vucic vandaag de politieke macht kan misbruiken.

Bron: Belga