Mathias Vosté schaatst nationaal record op 1000 meter

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mathias Vosté heeft vandaag met een fraai nationaal record zijn optreden bij het wereldkampioenschap schaatsen in het Duitse Inzell luister bijgezet. De 24-jarige schaatser verbeterde zijn nationale record op de 1000 meter tot 1:08.88. Hij verloor zijn rit tegen de Rus Denis Yuskov (1:08.10), maar vocht zo hard dat zijn tegenstander niet al te veel afstand kon nemen. Het leverde Vosté de vijftiende plaats op. De wereldtitel ging naar de Nederlander Kai Verbij (1:07.39). De tweede en derde plaats waren ook voor Nederlanders, met Thomas Krol (1:07.66) en Kjeld Nuis (1:07.81).

Vosté trof een tegenstander van formaat. Met 1:06.92 is de beste tijd van Yuskov slechts een halve seconde langzamer dan het bijna tien jaar oude wereldwereldrecord van de Amerikaan Shani Davis. Het geeft aan dat de drievoudige wereldkampioen op de 1500 meter ook op de iets kortere afstand heel wat in zijn mars heeft.

Vosté maakt deel uit een internationale trainingsgroep, waarvan de Oostenrijkse Vanessa Herzog, de nieuwe wereldkampioene op de 500 meter bij de vrouwen (37.12), de exponent is. Verder trainen nog wat Chinezen in de groep van de Australische coach Desly Hill, die hoge verwachtingen heeft van Vosté. "Hij is sterk, maar hij kon die kracht nog niet volledig op het ijs overbrengen. Al gaat het dit seizoen steeds beter."

bron: Belga