Diplomatieke rel tussen Frankrijk en Italië vanwege gele hesjes

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er is een ongezien diplomatiek incident losgebarsten tussen Frankrijk en Italië. Parijs heeft zijn ambassadeur in Rome "voor overleg" terug naar Frankrijk geroepen na een reeks "schandalige uitspraken" van de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio, die deze week in Parijs een ontmoeting had met enkele vertegenwoordigers van de gele hesjes-beweging. In een bijzonder scherpe mededeling zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Italië zich bezondigd heeft aan "ongefundeerde aanvallen". Het Quai d'Orsay spreekt van een "onaanvaardbare provocatie".

Parijs verwijst naar Luigi Di Maio, vicepremier in de Italiaanse regering en leider van de Vijfsterrenbeweging, die dinsdag wereldkundig maakte dat hij in de omgeving van Parijs een ontmoeting had gehad met Christophe Chalençon en Ingrid Levavasseur, twee prominente figuren van de Franse gele hesjes. Vooral Chalençon staat bekend als een aanhanger van de harde lijn binnen de protestbeweging, die onder meer gericht is tegen het beleid van president Emmanuel Macron.

Na de ontmoeting schreef Di Maio op sociale media dat hij Chalençon en Levavasseur voor een tegenbezoek heeft uitgenodigd. "De nieuwe wind is de Alpen overgestoken", voegde hij eraan toe.

Parijs reageerde gisteren al geprikkeld op de "provocatie" van Di Maio, die de waarschuwing meekreeg "met zijn herhaalde tussenkomsten onze bilaterale relaties niet te schenden, zowel in het belang van Frankrijk en Italië". Eerder hadden Di Maio en vicepremier Matteo Salvini van de Lega al kritiek op onder meer het migratie- en economisch beleid van Frankrijk.

Bron: Belga