Zuid-Soedanese rebellenleider Riek Machar plant terugkeer in mei

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Zuid-Soedanese rebellenleider Riek Machar is van plan om in mei terug te keren naar Juba. Dat gebeurt in uitvoering van het vredesakkoord van september 2018, dat "de beste kans" is om de oorlog te beëindigen, zei het hoofd van de VN-missie in Zuid-Soedan David Shearer dinsdag. Shearer ontmoette Riek Machar vorige week in Khartoem, naar waar hij vluchtte, om te praten over de vorming van een overgangsregering voor de verkiezingen.

"Hij zei me dat hij klaar was om eind mei terug te keren", zei Shearer tijdens een persconferentie in het VN-hoofdkwartier in New York. Hij noemde de terugkeer een "cruciaal moment" voor de vorming van die overgangsregering.

Machars terugkeer als vicepresident is voorzien in de vredesovereenkomst. Bijna drie jaar geleden ontvluchtte hij de hoofdstad, waar geweld was uitgebroken door het afspringen van een vorig vredesakkoord.

In december 2013 brak in Zuid-Soedan een burgeroorlog uit toen president Salva Kiir, een Dinka, zijn voormalige vicepresident Riek Machar, van de etnische groep Nuer, ervan beschuldigde een staatsgreep te plannen.

"Er zijn nog altijd lastige problemen die moeten worden opgelost", zei David Shearer nog. "Maar dit akkoord geeft ons de beste kans in lange tijd om Zuid-Soedan in de goede richting te sturen." Sinds de ondertekening van het laatste vredesakkoord is er volgens hem "veel minder gevochten". Daardoor zijn veel Zuid-Soedanezen die hun toevlucht zochten tot VN-kampen naar huis teruggekeerd. Momenteel verblijven nog ongeveer 193.000 mensen in VN-kampen, tegenover 205.000 vijf maanden geleden, aldus Shearer.

Bron: Belga