Vlaming betaalt veel voor elektriciteit

Vlaming betaalt veel voor elektriciteit

Vlaamse gezinnen en kmo’s betalen veel voor hun elektriciteit in vergelijking met de buren. Dat blijkt nog maar eens uit een studie, ditmaal in opdracht van de Vreg. “De energiefactuur is overladen met zaken die er niet in thuis horen”, concludeert de Vlaamse energieregulator. Uit de studie door PwC in opdracht van de Vreg blijkt dat enkel in Duitsland een gemiddeld gezin vorig jaar meer betaalde voor elektriciteit dan bij ons. In Brussel, Wallonië, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië ligt de eindfactuur van de gezinnen lager.

De reden is bekend. De distributietarieven in Vlaanderen swingen de pan uit, en dan in het bijzonder de openbaredienstverplichtingen. Vooral de aankoop van groenestroomcertificaten weegt daarbij zwaar door.

“Geen prettige vaststelling”, erkent Vreg-directeur Dirk Van Evercooren. “Onze factuur wordt overladen met zaken die er niet in thuishoren.” De Vreg roept dan ook de beleidsmakers op de factuur te “ontvetten” van kosten die er niet in thuishoren.

Bovendien zorgt de hoge elektriciteitsfactuur ervoor dat elektriciteit minder interessant is dan andere energiebronnen. Dat maakt dat bijvoorbeeld warmtepompen niet aantrekkelijk zijn. “De energietransitie naar hernieuwbare energie en de elektrificatie worden gedwarsboomd”, stelt Van Evercooren vast.

bron: Belga