EU vraagt onmiddellijke vrijlating van journalisten in Venezuela

Federica Mogherini vraagt de onmiddellijke vrijlating van de buitenlandse journalisten die in Venezuela zijn opgepakt. Dat zei de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid vanuit Boekarest, waar de Europese buitenlandministers vergaderen.
De Venezolaanse autoriteiten hebben de afgelopen week verschillende buitenlandse journalisten opgepakt. Het gaat onder meer om twee Franse journalisten, een ploeg van het Spaanse persagentschap EFE en een Colombiaanse fotograaf. Twee Chileense reporters zijn dan weer het land uitgezet.

De Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini vraagt de onmiddellijke vrijlating van alle vastgehouden journalisten. Ze verzekerde ook dat de Europese Unie “de persvrijheid en de bescherming van journalisten zal blijven verdedigen”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft zich intussen uitgesproken voor “doelgerichte sancties” tegen bepaalde Venezolanen, om zo de druk op president Nicolas Maduro op te voeren. Hij zal er donderdagmiddag bij zijn Europese collega’s op aandringen zo’n sancties uit te werken, zegt hij.

De Europese Unie dringt aan op snelle democratische verkiezingen, nu oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaido zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president van het land. Zes EU-landen (Spanje, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Portugal) hebben Maduro nog tot zondag gegeven om verkiezingen uit te schrijven, anders zullen ze Guaido officieel erkennen als staatshoofd.

bron: Belga