Natuurpunt: “Anuna De Wever en de bosbrossers hebben het bij het rechte eind”

Natuurpunt: "Anuna De Wever en de bosbrossers hebben het bij het rechte eind"

“Anuna De Wever en de bosbrossers hebben het bij het rechte eind. De tijd tikt en de vraag naar oplossingen stelt zich scherp”. Dat heeft Lieven Deschamphelaere, voorzitter van Natuurpunt, vandaag in het Vlaams Parlement gezegd. Zijn organisatie mocht daar samen met drie andere natuur- en milieuorganisaties een Gouden Erepenning in ontvangst nemen. Deschamphelaere juicht toe dat de maatschappij niet onbewogen blijft bij de klimaatverandering. “Niet alleen het klimaat verandert, ook wat de maatschappij belangrijk vindt, verandert”, zegt Deschamphelaere.

De Natuurpunt-voorzitter verwijst naar de spijbelende klimaatjongeren of ‘bosbrossers’ en naar de 70.000 mensen die afgelopen weekend hebben deelgenomen aan de klimaatmars in Brussel. “Anuna De wever en bosbrossers hebben het bij het rechte eind. De tijd tikt en de vraag naar oplossingen stelt zich scherp”.

Wat die oplossingen betreft, moet er niet alleen gekeken worden naar technologische vernieuwingen, maar ook naar de mogelijkheden van de natuur zelf. Zo is natuur een belangrijke schakel om koolstof uit de atmosfeer te halen. “Dat zal niet zo eenvoudig zijn. Er zal veel natuur nodig zijn als koolstofopslagplaats. Volgens The Economist gaat het om de oppervlakte van India”. Daarom moet volgens Natuurpunt niet alleen de ontbossing stoppen, maar moet ook dringend werk gemaakt worden van herbebossing.

“Werken met natuurlijke oplossingen is dikwijls efficiënter en goedkoper dat technologische oplossingen. Ze bieden ook andere voordelen, denk maar aan de kansen op het vlak van biodiversiteit en de ontspanningsmogelijkheden van de natuur”, aldus Deschamphelaere.

bron: Belga