Brexit – Premier Michel: “Britten moeten realistisch zijn”

Brexit - Premier Michel: "Britten moeten realistisch zijn"

Premier Charles Michel vindt dat de Britten “realistisch moeten zijn” in de aanhoudende brexitonderhandelingen met de Europese Unie. Het vervangen van het vangnet voor de Ierse grenskwestie is ook voor hem geen optie. “De backstop is geen theoretische vraag, maar wel een belangrijk punt voor de verdediging van de economische en sociale belangen in de Europese Unie.” Het Britse Lagerhuis stemde gisteren/dinsdagavond in met twee amendementen op het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eerder al sloot met de Europese onderhandelaars. Eén daarvan stuurt May terug naar Brussel, om een cruciaal punt uit dat akkoord te heronderhandelen. Het gaat om de Ierse backstop, het vangnet dat grenscontroles tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland moet vermijden als er na de brexit geen nieuw handelsakkoord is. Die moet ze zien te vervangen door “alternatieve regelingen”.
Europa reageert daar koeltjes op. Europees president Donald Tusk zei dinsdagavond meteen dat het terugtrekkingsakkoord niet opnieuw onderhandeld wordt. Premier Charles Michel sluit zich daarbij aan. “De Britten moeten realistisch zijn. We hebben een akkoord onderhandeld, en dat is een goed akkoord, het best mogelijke akkoord. Ik heb niet de indruk dat het realistisch is als men denkt dat de 27 andere lidstaten in de volgende weken de Europese economische en sociale belangen plots niet meer zouden verdedigen”, zei hij woensdagmiddag voor aanvang van een Holocaust-herdenking in het Europees parlement.
De backstop is ook voor Michel niet weg te denken uit de brexitdeal. “Dat is geen theoretische vraag, maar een belangrijk punt in die verdediging van economische en sociale belangen in de EU. Wij zijn zeer duidelijk geweest de laatste maanden: het is niet na een paar debatten in één parlement, het Britse, dat de 27 anderen nu ineens van standpunt veranderen.”

bron: Belga