Vlaamse ombudsman waarschuwt voor groepsaankoop elektrische wagens

Een week na de lancering van de groepsaankoop voor elektrische wagens hebben al 1.926 mensen zich als geïnteresseerde geregistreerd, meestal 55-plussers. Maar de Vlaamse ombudsman waarschuwt voor verrassingen, zo meldt Het Laatste Nieuws. Vorige week lanceerde de Vlaamse overheid een groepsaankoop van elektrische wagens. Intussen hebben al 1.926 mensen zich ingeschreven, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat zij ook allemaal een wagen gaan kopen. Opvallend: liefst 44% van het totaal aantal inschrijvingen zijn 55-plussers.
Toch reageert niet iedereen positief. “Meestal zijn groepsaankopen de beste garantie om niét de beste prijs te hebben”, zegt Vlaams ombudsman Bart Weekers. “Ook nu kreeg ik al veel klachten van mensen die een betere deal hebben gevonden. Ik begrijp de goede bedoelingen, maar ik kan de klachten over enkele maanden al voorspellen. Op de website doen ze alsof iedereen recht heeft op de premie van de Vlaamse overheid. Terwijl dat helemaal niet zo is. De zero-emissiepremie (tot 4.000 euro) krijg je alleen als je die wagen als particulier aankoopt.”
“Dus over enkele maanden gaat het Vlaams Energieagentschap (VEA) de wind van voren krijgen, omdat het die premies niet aan iedereen zal uitbetalen”, gaat hij verder. “Die mensen gaan klagen, en dan ga ik moeten zeggen: sorry overheid, als jullie zo communiceren, dan begrijp ik dat mensen dit niet wisten. Dan is de vraag: krijgen die mensen alsnog hun premie?”
Bij Bobex, het bedrijf dat de groepsaankoop organiseert, is men zich van geen kwaad bewust. “Dat staat wél op onze website, maar we zullen het nog eens expliciet vermelden bij de prijsvergelijking, zodat mensen zich zeker niet vergissen”, luidt het daar.

bron: Belga