Apple store in Brussel decor voor flashmob voor fiscale rechtvaardigheid

Apple store in Brussel decor voor flashmob voor fiscale rechtvaardigheid

De Apple store in Brussel was vandaag omstreeks 12.30 uur het decor voor een flashmob van de collectieven “Flashmob Justice Fiscale” en “Gang des Vieux en Colère”. Met een honderdtal mensen overspoelden ze de Apple store met ballonnen met dollartekens op. Daarmee pleiten ze ervoor dat multinational Apple geen fiscale voordelen meer krijgt. Uit het niets werden honderden ballonnen opgeblazen en binnen uitgestrooid door de actievoerders. Enkele mensen verkleed als pacman kwamen de Brusselse Apple store bonnen om de dollars op de ballonnen op te slokken, zoals in het pacman videospel. Op de ruiten van de Apple store werd met graffiti “Game Over” gespoten.

“Indien Apple zijn belastingen zou betalen volgens het normale percentage van 33,99 procent voor zijn activiteiten in België, zou het de schatkist sinds 2002 nog 500 miljoen euro achterstallige belastingen moeten betalen. Ter vergelijking, met dat bedrag zouden we het salaris van 10.000 verpleegsters kunnen betalen gedurende één jaar”, stellen de actievoerders.

Toen de politie binnenkwam, gingen de actievoerders op de grond liggen alsof ze zelf ‘game over’ waren. De politie blokkeerde de ingangen volledig en iedereen, ook klanten die zich toevallig in de winkel bevonden, mochten de winkel pas verlaten na het tonen van hun identiteitskaart.

Het is niet de eerste keer dat de collectieven een actie houden voor fiscale rechtvaardigheid. In 2018 werd McDonald’s geviseerd en in 2017 was Ikea aan de beurt.

bron: Belga