Dienst Vreemdelingenzaken krijgt politie over de vloer

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft dinsdag politieagenten over de vloer gekregen in het kader van het onderzoek naar de mogelijke fraude met humanitaire visa. Dat bevestigt DVZ-woordvoerder Geert De Vulder. Het gaat niet om een inval of een huizoeking: het parket had vorige week al een afspraak vastgelegd om langs te komen. De hele zaak draait rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Hij zou Assyrische christenen aan een humanitair visum geholpen hebben in ruil voor geld. De man trad op als tussenpersoon voor het kabinet van N-VA-Kamerlid Theo Francken, die toen nog staatssecretaris voor Asiel en Migratie was.

Twee agenten die belast zijn met het onderzoek gingen dinsdagvoormiddag langs bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat gebeurde nadat het parket vorige week al een afspraak had gemaakt. Van een inval is dus geen sprake, benadrukt woordvoerder De Vulder. Meer informatie kan de Dienst Vreemdelingenzaken in het belang van het onderzoek niet kwijt. Het Antwerpse parket, dat het ondrerzoek voert naar de zaak, geeft geen commentaar.

Het gerecht heeft Theo Francken zelf ondervraagd. Hij maakte eerder ook al duidelijk dat hij bereid is tot hoorzittingen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

bron: Belga