Venezuela tekent protest aan nadat Ecuador Venezolaanse migranten in het vizier neemt

Venezuela heeft maandag Ecuador ervan beschuldigd dat het Venezolaanse burgers vervolgt, nadat Quito had aangekondigd dat het immigratie vanuit dat land strenger zal controleren. De maatregel kwam er nadat een Venezolaanse man een zwangere Ecuadoraanse vrouw had gedood. Venezolanen die in Ecuador willen wonen zullen documenten moeten tonen om te bewijzen dat ze geen strafblad hebben, zei vicepresident Otto Sonnenholzner maandag. Migrantenorganisaties reageerden dat het moeilijk zal zijn om aan die vraag tegemoet te komen. Volgens president Lenin Moreno zal Ecuador eenheden oprichten om de wettelijke status van Venezolaanse migranten op straat, in bedrijven en aan de grens te controleren.
De Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez beschuldigde Moreno en zijn regering van het aanzetten tot “xenofobie” en “haat” tegen Venezolanen. “We vragen respect voor hun mensenrechten en de stopzetting van hun vervolging”, zei hij op Twitter. De Venezolaanse buitenlandminister sprak eerder van “fascistische vervolging”.
Honderdduizenden Venezolanen zijn naar Ecuador gevlucht vanwege de economische en politieke crisis in eigen land. Er zijn meerdere xenofobe incidenten gemeld tegen Venezolanen na de dood van Diana Ramirez, een twintiger uit Ecuador die vier maanden zwanger was. Haar vroegere partner, een Venezolaan, stak haar zaterdag dood op straat in de noordelijke stad Ibarra, berichtten lokale media.
Ecuador wil nu “het onderscheid maken tussen Venezolanen die de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro ontvluchten en zij die misbruik maken van de situatie om misdrijven te plegen”, zei Sonnenholzner aan de krant Expreso. De socialistische partij die Venezuela bestuurt, zegt dat de ambassade in Quito een terugkeerplan geactiveerd heeft voor Venezolanen die willen terugkeren.

bron: Belga