Politie laat vier mannen vrij in onderzoek bomauto Noord-Ierland

Vier mannen die zondag werden opgepakt na de bomaanslag in de Noord-Ierse stad Londonderry/Derry, zijn vrijgelaten zonder voorwaarden. Dat maakte de politie maandagavond laat bekend in een bericht op Twitter. Een vijfde man, van 50 jaar, blijft gearresteerd. Meer details ontbreken.
De stad Londonderry – Derry voor de katholieken – in Noord-Ierland werd zaterdagavond opgeschrikt door een explosie van een geparkeerd voertuig voor het gerechtsgebouw. Als bij toeval raakte niemand gewond. Speurders vermoeden dan een dissidente republikeinse groep, het New IRA, achter de aanslag zit.
Die kwam in elk geval als een schok, want ze brengt de herinnering terug aan de ‘Troubles’, toen Noord-Ierland 38 jaar lang verscheurd was door sektarisch geweld tussen katholieke nationalisten, die een verenigd Ierland wilden, en protestantse unionisten, die binnen het Verenigd Koninkrijk wilden blijven. Ruim tien jaar geleden kwam een einde aan het gewapend verzet van het IRA.
In de nasleep van de explosie zondag werden een 42-jarige man, een 32-jarige man en twee jongemannen van 21 jaar opgepakt. Zij zijn nu “onvoorwaardelijk vrijgelaten”, aldus een Twitter-bericht van de Noord-Ierse politie (PSNI).

bron: Belga