«Voor nieuwkomers ben ik een rolmodel»

Giuliana Chirinos Saavedra werkt als projectmedewerker bij het I-Labo van de VDAB. Zeventien jaar geleden verhuisde ze van Peru naar België. Dankzij die ervaring kan ze nu hoogopgeleide nieuwkomers, zoals vluchtelingen, aan een job helpen die bij hen past.

«Ik probeer nieuwkomers van binnen en buiten Europa een baan op hun niveau aan te bieden in de provincie Antwerpen. Daarvoor bekijk ik of er bijvoorbeeld een gelijkschakeling van hun diploma nodig is, raad ik cursussen aan, verwijs ik ze intern door bij ons en stel ik hen voor aan bedrijven. Ik motiveer ze om ook te investeren in de Nederlandste taal. Je kan vandaag de dag ook Nederlands leren buiten de klassieke lessen, bijvoorbeeld ‘on the job’. Je hebt online tools en in Antwerpen kan je een taalbuddy nemen in samenwerking met Atlas», weet Giuliana. «Ingenieurs en IT’ers raken makkelijker aan een job zonder kennis van het Nederlands, maar voor bijvoorbeeld een psycholoog is taal veel belangrijker.»

Vrijwilligerswerk

Omdat Giuliana zeventien jaar geleden zelf als nieuwkomer een job zocht, weet ze als geen ander waar het schoentje knelt. «Met een diploma Communicatiewetenschappen op zak zocht ik hier werk in de sociale sector, maar ik kon nog niet voldoende Nederlands om in die sector aan de slag te gaan. Dus heb ik eerst een tijdje als oppasser gewerkt om mijn Nederlands te oefenen. Vooral de zin ‘Dat mag niet!’ kon ik daarna perfect uitspreken. (lacht) Ook vrijwilligerswerk is handig om de taal te leren, de Belgische werkcultuur te leren kennen en een netwerk uit te bouwen.»

Bij VDAB heeft Giuliana haar droomjob te pakken. «Nu ik die lange weg succesvol heb afgelegd, kan ik met mensen van over de hele wereld mijn ervaring delen. Veel nieuwkomers zien mij dan ook als een rolmodel. Ik krijg veel dankbaarheid terug, bijvoorbeeld van een Braziliaanse vrouw die nog Nederlands aan het leren is maar die ik onlangs toch aan een marketingjob heb geholpen.»