Pleegouders krijgen meer vakantie

Pleegzorgouders en adoptieouders krijgen vanaf dit jaar recht op zes weken verlof per ouder wanneer ze een kind in hun gezin opvangen. Daar komt om de twee jaar nog een week bij met een maximum van vijf bijkomende weken tegen 2027. Dat is een van de maatregelen die federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) neemt om pleegouders meer ondersteuning te bieden.

«Pleegzorg is de te verkiezen gezinsvorm voor kinderen en jongeren die niet langer thuis kunnen opgroeien. Jaar na jaar zien we een groei», zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. In 2017 verbleven in Vlaanderen 7.568 kinderen en jongeren in een pleeggezin. Dat zijn er 1.000 meer dan in 2015.

Ook ouders van kinderen met een handicap worden vanaf dit jaar beter geholpen. Omdat het begrip ‘handicap’ nu ruimer geïnterpreteerd wordt, kunnen meer ouders genieten van een dubbel ouderschapsverlof tot 21 jaar. In totaal trekt de Vlaamse regering in 2019 55 miljoen euro extra uit voor de groei van de jeugdhulp.