WB veldrijden Pontchâteau: Marianne Vos pakt bloemen bij de vrouwen en verzekert zich van eerste eindwinst

WB veldrijden Pontchâteau: Marianne Vos pakt bloemen bij de vrouwen en verzekert zich van eerste eindwinst
WB veldrijden Pontchâteau: Marianne Vos pakt bloemen bij de vrouwen en verzekert zich van eerste eindwinst

Marianne Vos heeft de voorlaatste manche in de Wereldbeker op haar naam gebracht. De Nederlandse haalde het in Pontchâteau voor haar landgenotes Denise Betsema en Maud Kaptheijns. Ceylin del Carmen Alvarado werd vierde, eerste landgenote was Ellen Van Loy op een zesde plaats. Vos verzekert zich ook van het eindklassement in de Wereldbeker. Geen Sanne Cant aan de start in Frankrijk. De wereldkampioene verkoos een stage in Spanje om zich voor te bereiden op het WK en had niets meer te winnen in het klassement van de Wereldbeker. Wel van de partij was Marianne Vos die als leidster in de stand een gooi deed naar haar eerste eindzege in een Wereldbeker.

Vos maakte meteen na de start haar intenties duidelijk en dook als eerste het veld in, op de voet gevolgd door Alvarado en de Amerikaanse Katie Compton. Het beeld van die eerste ronde was vrij eentonig: Vos nam de kop, 10 anderen volgden in haar spoor. Na twee rondes telden we nog altijd negen koplopers, Maud Kaptheijns volgde in tiende positie op zes seconden. Die groep van negen zou ondanks het kopwerk van Katie Compton aandikken tot 11 stuks en pas iets voorbij halfcross slaagden drie rensters er in om afstand te nemen van de rest van het pak: Vos, Kaptheijns en Betsema, drie Nederlandse vrouwen. Achter hen volgden eveneens twee Nederlandse vrouwen: Worst en Alvarado, nog iets verder probeerde Compton het kloofje te dichten.

Compton zou bij Alvarado en Worst aansluiten, ook Van Loy en Arzuffi pikten aan, maar het leiderstrio zouden ze niet meer bijbenen. Vooraan had Maud Kaptheijns het knap lastig en in de voorlaatste ronde moest ze een eerste keer een kloofje dichten. Dat lukte, maar uiteindelijk zou ze toch tegen een achterstand van vijf tellen aankijken bij het indraaien van de slotronde. Worst en Alvarado volgden op 24 tellen.

Marianne Vos maakte finaal het verschil op de laatste hellende strook en reed daar in geen tijd weg bij Betsema die zich gewonnen gaf. De zege voor Vos dus, haar vierde in de Wereldbeker dit seizoen na overwinningen in Waterloo, Bern en Heusden-Zolder. Ze verzekert zich daarmee van eindwinst in de Wereldbeker, voor het eerst in haar carrière.

Bron: Belga