“Nieuwe verkiezingen blijven prioriteit voor Labour”

Nieuwe verkiezingen blijven prioriteit voor Labour

Labour, de grootste oppositiepartij in het Verenigd Koninkrijk, zal blijven aandringen op nieuwe parlementsverkiezingen in een poging om de impasse rond de brexit te doorbreken. Dat heeft Keir Starmer, de schaduwminister voor de Brexit, verklaard in een toespraak voor een centrumlinkse denktank. De Britse eerste minister Theresa May had dinsdag in het Lagerhuis een zware nederlaag geleden bij de stemming over haar Brexit-deal. Het akkoord werd ook weggestemd door meer dan honderd leden van de Conservative Party. Een dag later wist May wel een door Labour uitgelokte vertrouwensstemming te overleven.

“De vertrouwensstemming van woensdag was nog maar het begin van onze inspanningen om tot algemene verkiezingen te komen. Het is niet het eindpunt”, deelde Starmer mee. “Nieuwe verkiezingen zijn onze prioriteit. Want het is de enige manier om de radicale verandering te brengen die dit land nodig heeft.” De sociaaldemocratische volksvertegenwoordiger beklemtoonde ook dat Labour geen steun kan geven aan de brexit-deal van May “of aan om het even welke licht aangepaste versie daarvan”.

Het thema van de vervroegde verkiezingen leidt intussen tot heel wat speculatie. De krant The Financial Times schrijft vandaag dat Theresa May met verschillende medewerkers een noodplan voor “snap elections” zou hebben besproken. Ook zouden drie ministers aan de krant verklaard hebben dat verkiezingen een “mogelijkheid” zijn. May ontkent de geruchten en zegt dat nieuwe verkiezingen “niet in het nationaal belang zijn”.

bron: Belga