Minister Weyts zoekt beste plek voor boomkruinwandeling in Zoniënwoud

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is deze voormiddag in het Zoniënwoud met een spinhoogtewerker op zoek gegaan naar de optimale locatie om een “canopywalk”, of boomkruinwandeling, te realiseren. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid wil zo’n pad bouwen tussen de beroemde beukenkathedralen van het Zoniënwoud in Groenendaal.Tegelijk lanceert Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck editie 37 van de “Open Oproep”. Natuur en Bos wil via dit kanaal op zoek naar het beste internationale ontwerpteam om deze boomkruinwandeling te realiseren. Het Zoniënwoud is één van de oudste, grootste en best bekende bossen van Vlaanderen en is door UNESCO erkend als Natuurlijk Werelderfgoed. ANB wil van deze machtige natuur een belevenis maken op maat van de citytrippers die Brussel bezoeken.

“Natuur moet je niet alleen kunnen zien, maar zeker ook intens kunnen beleven”, zegt Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). “Dat doen we door gebieden open te stellen, maar ook door ambitieuze belevingsprojecten, zoals in het Zwin Natuurpark en binnenkort dus ook in het Zoniënwoud.”

Toerisme Vlaanderen kent een hefboomsubsidie toe van 3 miljoen euro om deze ambitie te helpen waarmaken in de onthaalzone Groenendaal. Naast een eigentijds belevingscentrum in de historische priorijhoeve voorziet ANB ook een integraal toegankelijke “canopywalk” met een lengte van 1 km. Het hoogtepunt wordt een uitkijktoren van 50 meter die een prachtig zicht geeft over het hele woud, tot in Brussel.

“Het Zoniënwoud is een toeristische trekpleister die bezoekers uit de hele wereld naar Vlaanderen lokt”, zegt minister Weyts. “Toeristische hefboomprojecten zoals deze werpen dikke vruchten af waar heel Vlaanderen van kan genieten.”

Een boomkruinpad bouwen tussen eeuwenoude beuken is een delicate onderneming. Daarom doet het ANB mee aan de 37e Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester, die gelanceerd werd op vrijdag 18 januari. Op die manier wordt de opdracht verspreid onder architecten en designers over heel Europa, die zich vervolgens kandidaat kunnen stellen om een ontwerp te maken.

bron: Belga