Japan lanceert satelliet die kunstmatige meteoren aanmaakt

Japan lanceert satelliet die kunstmatige meteoren aanmaakt

Japan heeft vandaag met een “goedkope” draagraket zeven satellieten gelanceerd waarvan een dient voor de aanmaak van kunstmatige meteoren. Dat heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa meegedeeld. Van op de lanceerbasis Uchinoura in de zuidwestelijke prefectuur Kagoshima vertrok zoals gepland om 01.50 uur Belgische tijd de vierde Epsilon-draagraket van het Jaxa. De nuttige lading van de missie met de naam Innovatieve Satelliettechnolgie Demonstratie-1 bestond uit zeven, door tien organisaties gebouwde, kunstmaantjes waarvan de uitzetting zowat 52 minuten na lancering begon.

Het was de eerste Japanse raketlancering sinds er in november nieuwe regels van kracht werden om private ruimtevaartacitiviteiten te promoten.

Een van de zeven is de ALE-1 die een replica moet maken van een meteorenstorm. Dit gebeurt van op 400 kilometer hoogte door stukjes metaal in de atmosfeer te brengen die dan oplichten zoals wanneer een “vallende ster” door onze dampkring schiet. Het bedrijf ALE uit Tokio wil die show voor miljoenen mensen volgend jaar opvoeren.

Gezien er wereldwijd vraag is voor de lancering van nanosatellieten hoopt het JAXA met zijn Epsilon contracten binnen te rijven. Die draagraket is speciaal ontworpen om voor een “lage prijs” dergelijke kunstmanen mee te voeren. Het betreft een draagraket op vaste brandstof en die artificiële intelligentie meevoert. Op de grond is niets meer nodig dan twee pc’s.

bron: Belga