‘Spijbelen voor het klimaat’ lokt 12.500 scholieren naar Brussel

Foto Belga / N. Maeterlinck

De 12.500 spijbelende leerlingen die naar de hoofdstad zijn gekomen voor een klimaatmars hebben hun mars afgerond en zijn opnieuw aangekomen aan Brussel-Centraal. De opkomst lag opvallend hoger dan vorige week donderdag, toen er 3.000 jongeren betoogden.

De tocht van “Youth for Climate” trok met veel lawaai en enthousiasme door de hoofdstad. Op verschillende plaatsen waar de jongeren passeerden, legden mensen even het werk stil om de spijbelaars aan te moedigen.

Een groot deel van de spijbelende leerlingen trekt nu naar huis of weer naar school, een ander deel blijft op het Europakruispunt voor Brussel-Centraal staan en blijft slogans roepen. De jongeren mogen er nog tot 13.30 uur blijven.

Verwachtingen overtroffen

De opkomst voor de tweede editie van Spijbelen voor het klimaat overtrof de verwachtingen. Na de 3.000 spijbelende leerlingen van vorige week, trokken er nu liefst 12.500 klimaatjongeren door Brussel. De organisatoren van Youth for Climate hebben één eis voor de Belgische politici en voor het verzekeren van hun toekomst: ze willen een bindend klimaatplan waarin staat dat de ambitie is om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 1,5 graden.

Enkele politici kwamen hun steun aan de klimaatjongeren betuigen. Onder meer Meyrem Almaci (Groen), Raoul Hedebouw (PvdA) stapten mee op. Ook Vlaams Belanger Dries Van Langenhove werd heel even gezien in de mars, al kwam hij pleiten voor kernenergie.