Ierland wil enkel uitstel als daar plan voor ordelijke brexit aan vasthangt

Ierland wil enkel uitstel als daar plan voor ordelijke brexit aan vasthangt
Ierland wil enkel uitstel als daar plan voor ordelijke brexit aan vasthangt

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zegt dat Ierland geen bezwaar zou maken als het Verenigd Koninkrijk om extra tijd vraagt om met een brexitdeal te komen, nu die van premier Theresa May werd weggestemd. Maar aan dat uitstel moet dan wel een plan voor een ordelijke brexit vasthangen. “Er ligt nu een verantwoordelijkheid bij het Britse parlement en de Britse regering om een leefbaar alternatief voor te stellen, als we een brexit zonder overeenkomst willen vermijden”, zei hij woensdagmorgen op RTÉ Radio 1. Volgens Coveney is de EU niet van plan om nog veel aan het brexit-akkoord te veranderen. Dus als de Britten op een geloofwaardige manier willen vragen om uitstel, moet dat samenhangen met een plan dat kans maakt op goedkeuring.

Hij stelde dat het nog steeds onduidelijk is wat het Britse parlement wil, en dat Ierland de komende weken het hoofd koel moet houden. “Er is vandaag een motie van wantrouwen, ik geloof dat die het niet zal halen, en ik begrijp dat het dan de bedoeling is van de premier om over de partijgrenzen heen een manier te vinden om een meerderheid in Westminster een nieuwe aanpak te doen steunen”, zei Coveney. “Als we weten wat die nieuwe aanpak is, volgende maandag, zullen we proberen op een behulpzame manier te reageren.”

Hij stelde voorts nog dat de tegenstanders van de backstop niet weten hoe ze dan voor veiligheid aan de grenzen willen zorgen. “De Ierse regering heeft het heel duidelijk gemaakt dat we niet willen praten over alternatieven voor de backstop. (…) We zullen niet toestaan dat er opnieuw fysieke grensinfrastructuur verschijnt.”

Bron: Belga