Fortnite kwetsbaar voor hackers door groot beveiligingslek

Fortnite kwetsbaar voor hackers door groot beveiligingslek

De immens populaire onlinegame Fortnite kampt met een groot veiligheidsprobleem. Dat maakt beveiliger Check Point Software Technologies vandaag bekend. Door het lek in de beveiliging konden hackers mogelijk profielen overnemen, en zo ook spelers bestelen. De maker van Fortnite, Epic Games, benadrukt dat hij het probleem inmiddels heeft opgelost. Volgens Check Point werd het lek veroorzaakt door fouten bij gamestudio Epic Games. Via een domein van de studio konden hackers phishingmails sturen, waardoor nietsvermoedende spelers hun speciale tokens kwijt konden raken. Deze tokens controleren de identiteit van de speler. Met de tokens kunnen hackers zich voordoen als echte gamers.

Eenmaal binnen in een spelersaccount, kunnen hackers dan online geld en uitrusting voor het spel aankopen op kosten van het slachtoffer en daarna herverkopen. Naast het financiële risico konden hackers ook meeluisteren bij de slachtoffers en toegang krijgen tot privégesprekken in het spel. Het is onduidelijk of er door het lek ook mensen effectief slachtoffer van hackers zijn geworden. “Naast de inbreuk op de privacy, zijn de financiële risico’s niet te onderschatten”, waarschuwt Check Point.

Het is niet de eerste keer dat Fortnite af te rekenen krijgt met beveiligingsproblemen en hackers. Zo meldde BBC in december 2018 dat een groep jonge hackers duizenden euro’s per week binnen haalt met het hacken van spelersaccounts. Epic Games heeft het probleem inmiddels opgelost en op haar website een nieuwe update voor Fortnite geplaatst, met nieuwe wapens en foutcorrecties.

Fortnite is een van de populairste games ooit. Momenteel zijn er ongeveer 200 miljoen geregistreerde spelers, van wie er bijna 80 miljoen regelmatig spelen. In principe is het spel gratis, maar spelers kunnen zich allerlei extra’s aanschaffen, zoals wapens en uitrustingen. Naar schatting hebben de makers al meer dan 1 miljard euro verdiend aan de verkoop van voorwerpen in de game.

bron: Belga