“N-VA heeft vijand nodig om campagne te starten”

N-VA heeft vijand nodig om campagne te starten

Federaal vicepremier Kris Peeters is niet mals voor de N-VA-demarche van gisteren . “Er zijn twee zaken die opvallen. Blijkbaar heeft de N-VA een vijand nodig om haar campagne te starten. En verder is er de oorlogstaal die men speekt”, zo zei Peeters vandaag in het VRT-radioprogramma De Ochtend. “We gaan niet meespelen in het spelletje van N-VA. We zullen op eigen ritme en met eigen inzicht onze campagne voorbereiden”, aldus nog Peeters. Gisteren verraste N-VA vriend en vijand in de Wetstraat door Bart De Wever naar voor te schuiven als kandidaat-minister-president en Jan Jambon als kandidaat-premier. Huidig minister-president Geert Bourgeois verhuist dan weer naar Europa. De keuze voor die opstelling is volgens N-VA mee geïnspireerd door de uitdrukkelijke wens van de PS om op alle niveaus opnieuw aan de macht te komen. Die ‘reconquista’ van de PS wil de N-VA absoluut voorkomen.

De manier waarop N-VA die beslissing communiceerde, doet bij CD&V-kopstuk Kris Peeters de wenkbrauwen fronsen. “Blijkbaar heeft de N-VA een vijand nodig om haar campagne te starten”, aldus Peeters in De Ochtend. “Verder is de oorlogstaal die men spreekt opvallend”.

Volgens Peeters zal zijn partij “niet meespelen in het spelletje van N-VA”. Door haar demarche van gisteren lijkt N-VA andere partijen te willen dwingen om ook een kandidaat-premier naar voor te schuiven. “Wij gaan veder inhoudelijk onze zaken duidelijk maken, zonder daarbij een vijand te hebben of te zoeken. Dat gaat over inhoud en niet over postjes”, aldus Peeters. “We zullen op het juiste moment met de juiste personen komen en zullen ons niet laten opjagen, zeker niet door de N-VA”, besluit de CD&V-vicepremier.

bron: Belga