Zo laat je de winterdip je werk niet beïnvloeden

Ook al zijn we begonnen aan een nieuw jaar, het zal nog een heel tijdje duren weer we kunnen genieten van die lange, zonrijke zomerdagen. We moeten het nog even stellen met de donkere periode, waarin heel wat mensen last hebben van een winterdip. Met deze vijf tips kan je die dip tegengaan en vol energie aan een nieuw werkjaar beginnen.

Gezonde voeding

De feestdagen zijn voorbij, maar de smaak van chips, hertenfilet en kerststronken hangt nog rond in je mond. Lekker allemaal, dat zeker, maar een gezond dieet is het niet. Tijdens de winter is de verleiding groot om heel bourgondisch te eten, maar je mag niet vergeten dat het (groene) groenten zijn die je op een gezonde manier energie geven. Bovendien zullen ze je mentaal een boost geven. Een goede aanvulling op al dat groen is een mix van fruit, noten en zaden.

Neem extra licht op

De reden voor een winterdip is vaak een tekort aan zonlicht. Ons lichaam maakt dan minder vitamine D aan, waardoor je een lusteloos gevoel krijgt. Een oplossing daarvoor kan zijn om zelf extra licht op te zoeken, dankzij lichttherapie. Daarbij zit je op regelmatige tijdstippen voor een speciaal daarvoor gemaakte lamp. De therapie werkt niet voor iedereen, maar het kan je energieniveau wel weer aanvullen.

Blijf bewegen

Ook al is het koud en nat, het is aangewezen om ook in de winter te blijven sporten, want bewegen doet bewegen. Als je geen zin hebt om ’s avonds nog je loopkleren aan te trekken, probeer het dan te verwerken in de weg van en naar je werk. Je kan te voet of met de fiets naar je kantoor of de trein- of bushalte gaan. En na de lunch is een korte wandeling perfect om de batterijen weer op te laden en vol energie aan de namiddag te beginnen.

Spring onder het warme water

Ben je tijdens de donkere ochtenden een serie-snoozer en raak je echt niet uit je bed? Leg dan al ‘s avonds je outfit voor de volgende dag klaar en wandel in een rechte lijn op de douche af. Het warme water zal je met een glimlach wakker laten worden. Maak daarna tijd voor een goed ontbijt zodat je met voldoende reserves aan je werkdag kan beginnen.

Laat je collega’s je helpen

Je spendeert elke dag heel wat uren met je collega’s, dus zij zijn de aangewezen personen om je door de winterdip te sleuren. Laat aan hen en aan je baas weten dat je even wat minder energie hebt, ook al lijkt dat in eerste instantie iets dat je niet meteen wil delen. De winterdip is geen rariteit, veel mensen ervaren het. Als de mensen rondom je ervan op de hoogte zijn, kunnen ze er rekening mee houden. Misschien kan je het werk herverdelen of mag je je schema wat aanpassen, zodat je ’s avonds vroeger door kan en thuis nog wat kan genieten van de laatste momenten zonneschijn.