Doden in Zimbabwe bij protesten tegen stijging brandstofprijzen

Bij de manifestaties maandag in Zimbabwe tegen de stijging van de brandstofprijzen zijn doden gevallen. Dat heeft minister van Veiligheid Owen Ncube laten weten, geciteerd door de regeringskrant The Herald. De minister sprak zich niet uit over aantallen. President Emmerson Mnangagwa verdubbelde de brandstofprijzen zaterdagavond vanwege de zware economische crisis, waardoor in Zimbabwe nu de hoogste brandstofprijzen ter wereld gelden. In verschillende steden in het land braken maandag protesten uit.
In de hoofdstad Harare en in Bulawayo, in het zuiden van Zimbabwe, kwamen de veiligheidsdiensten tussen om de manifestanten uiteen te drijven. Ngo’s kregen getuigenissen binnen dat in Harare de politie met scherp schoot.
Volgens minister Ncube werden 200 betogers opgepakt. Hij schuift de verantwoordelijkheid voor de protesten in de schoenen van de belangrijkste oppositiepartij MDC (Beweging voor een Democratische Verandering) en de civiele samenleving.
In Zimbabwe werd Robert Mugabe eind 2017 in een militaire staatsgreep na 37 jaar van de macht verdreven. Het leger bracht Emmerson Mnangagwa aan de macht, en hij won de controversiële verkiezingen. Sinds hij aan de macht kwam, beloofde hij investeerders weer naar Zimbabwe te lokken, maar voorlopig zonder veel resultaat. Het land zit met een groot tekort aan cash en Amerikaanse dollars. Volgens Zimbabwanen die zondag aanschoven voor brandstof is het nu moeilijker dan onder Mugabe.

Bron: Belga