‘Girl’ domineert ook nominaties voor de Magrittes

'Girl' domineert ook nominaties voor de Magrittes

‘Girl’ is, niet onverwacht, de grote Vlaamse slokop bij de nominaties voor Les Magrittes du Cinéma, die dit jaar in Brussel op 2 februari voor de negende keer zullen worden toegekend. In de categorie Beste Vlaamse Film neemt het internationaal gelauwerde speelfilmdebuut van Lukas Dhont het op tegen ‘Niet Schieten’ van Stijn Coninx, ‘Patser’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah en ‘Engel’ van Koen Mortier. De nominaties werden vandaag bekendgemaakt door de Académie André Delvaux, bestaande uit 870 beroepslui. ‘Girl’ verwierf ook nominaties in de categorieën scenario, mannelijke hoofdrol, mannelijke bijrol, cinematografie (D.O.P.), geluid, kostuum, decor en montage.

In totaal worden Magrittes in 22 categorieën toegekend.Dit jaar is er in de categorie Beste Film geen gedoodverfde favoriet, luidt het. Het belooft een spannende strijd te worden tussen opvallend fél uiteenlopende films als het hypergestileerde ‘Laissez bronzer les cadavres’, de verborgen camera-film ‘Mon Ket’, het Belgisch banditisme-drama ‘Tueurs’ of het herkenbare ‘Nos Batailles’. Voor wie ‘Girl’ in dit lijstje mist: de Magritte voor Beste Film is voorbehouden voor films uit de Franse Gemeenschap. De andere categorieën staan ook open voor internationale coproducties of opmerkelijke vertolkingen van Belgische acteurs in buitenlandse films.

In het verleden was het vaak niet zo spannend: toen wonnen de meeste grote tenoren en habitués van de grote filmfestivals een Magritte. Dat geldt voor Luc en Jean-Pierre Dardenne met ‘Deux jours, une nuit’ (2015), Joachim Lafosse met ‘A perdre la raison’ (2013), voor Bouli Lanners ‘Les premiers, les derniers’ (2017) en voor Jaco Van Dormael met ‘Le Tout Nouveau Testament’ (2016).

Ook veel Vlamingen mochten de voorbije edities een Magritte de lucht insteken. Oud-winnaars Michaël R. Roskam (‘Rundskop’), Stijn Coninx (‘Marina’) en Fien Troch (‘Kid’ en ‘Home’) kregen allen een Magritte voor beste Vlaamse film.

Maar ook in de andere categorieën vallen Vlamingen wel eens in de prijzen. Vorig jaar haalde Peter Van den Begin het met zijn vertolking in ‘King of the Belgians’. Eerder wonnen ook Wim Willaert, Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens.

Les Magritte du Cinéma is een initiatief van de Franse Gemeenschap in samenwerking met de filmsector. De eerste editie dateert van februari 2011.

bron: Belga