Animal Rights voert actie tegen houden van kooikippen

Animal Rights brengt maandag nieuwe beelden naar buiten van de leefomstandigheden van kooikippen. De beelden zijn volgens de dierenrechtenorganisatie in december 2018 opgenomen in een stal van Lokip in Merksplas met 290.000 legkippen in verrijkte kooien. Zaterdag 12 januari plant de organisatie vanaf 13 uur een vreedzaam protest voor de poort van de stal in Merkplas. Een petitie om een einde te maken aan wat Animal Rights deze ‘horrorschuren’ noemt, verzamelde naar eigen zeggen reeds 25.000 handtekeningen. Een onderzoeksteam van Animal Rights inspecteerde de dubbele stal in Merksplas enkele keren in december. “In kooisystemen worden veel dieren op een kleine oppervlakte gepropt zonder de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag”, aldus campagnecoördinator Els van Campenhout in een persbericht. Door het leven op gaas treden er veel pootproblemen op, en vanwege de stress pikken de dieren elkaar “volledig” kaal.
In november 2018 maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bekend dat hij een verbod nastreeft op het houden van legkippen in verrijkte kooien en dat graag opgenomen ziet in het volgende regeerakkoord. “Animal Rights verwelkomt het besluit van minister Weyts, maar ons recente onderzoek naar horror-schuren in Vlaanderen en Nederland toont aan dat het verbod op kooisystemen nog lang niet ver genoeg gaat. Ook in scharrelstallen is het leed niet te overzien”, luidt het.
Volgens de organisatie telde België in 2017 9,4 miljoen leghennen, waarvan 3,7 miljoen dieren (39,3 pct) in verrijkte kooien in 78 bedrijven en 4 miljoen dieren (42,6 pct) in scharrelschuren op 91 bedrijven.

bron: Belga