Defensie verstrengt regels smartphone-gebruik voor militairen in operatie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Defensie verstrengt de regels voor het gebruik van persoonlijke smartphones bij militairen. In eerste instantie zullen de militairen op operatie in de Baltische Staten wellicht geen persoonlijke toestel meer mogen gebruiken eenmaal buiten de basis, meldt de VRT. Eerder had VTM NIEUWS gemeld dat de populaire sportapplicatie Strava nog steeds gevoelige informatie over militairen en basissen vrijgeeft. "We weten dat Rusland interesse toont voor dat soort geo-data", aldus kolonel Carl Gillis van Defensie aan de VRT. "We hebben een aantal jaren ingezet op preventie en bewustwording, maar dat blijkt niet langer voldoende."

De nieuwe regels zullen geleidelijk worden ingevoerd en zullen worden geëvalueerd. In eerste instantie zullen militairen op operatie in de Baltische Staten wellicht geen persoonlijke toestel meer mogen gebruiken eenmaal buiten de basis en mogelijk zelfs helemaal niet meer.

"We kunnen helaas niet zover als de Britten. Die gebruiken wegwerptelefoons en wegwerplaptops. Maar daar heeft Defensie geen budget voor", aldus Gillis. De kolonel stelt ook dat België niet het enige land is dat de regels voor persoonlijke smartphones verstrengt.

De kolonel benadrukt nog aan de VRT dat Defensie erop toeziet dat de militairen die in het buitenland op operatie zijn, nog voldoende contact met hun familie kunnen hebben.

bron: Belga