Denemarken: handdruk of geen staatsburgerschap

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wie Deens staatsburger wil worden, zal dat in de toekomst met een handdruk moeten bezegelen. Het Deense parlement keurde vandaag een wetsvoorstel goed waardoor immigranten een overeenkomst moeten ondertekenen waarin ze verklaren dat ze de Deense wetgeving zullen naleven. Als bezegeling van hun staatsburgerschap zullen ze de burgemeester van de gemeente de hand moeten schudden. Anders is er geen sprake van staatsburgerschap voor die persoon. "De aanvrager toont met deze symbolische daad zijn respect voor de Deense gemeeschap", klinkt het in de wet.

Drijvende kracht achter het wetsvoorstel was minister van Integratie Inger Stojberg. Volgens critici heeft de wet het gemunt op moslims, die soms weigeren iemand van het andere geslacht een hand te geven. "In Denemarken begroeten wij elkaar met een handdruk", aldus de minister. "Zo tonen wij respect voor elkaar in dit land."

De nieuwe wet krijgt al meteen zware kritiek te verduren. Søren Søndergaard van de Eenheidspartij noemde de wet hypocriet: "De vraag is of de mensen zich goed gedragen, en een handdruk garandeert dat niet", zo zei hij.

Bron: Belga