Zachte landingsbaan-wet trekt werknemers niet over de streep

door
Belga
Leestijd 2 min.

Drie kwart van de werkende Belgen vindt de pensioenleeftijd te hoog en meer dan de helft van de werknemers meent dat om langer te kunnen werken, het werk interessant maar niet te belastend moet zijn. Een stapje terugzetten naar een lagere functie met minder loon zien werknemers vandaag echter niet zitten, ondanks de nieuwe compensatie die de overheid daarvoor voorziet met de "zachte landingsbaan". Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging van 2.100 werknemers en werkgevers (maximale foutenmarge 2,94 procent) door uitzendbureau Tempo-Team. Bevoegd minister De Block lanceerde begin dit jaar de "zachte landingsbaan", om werknemers langer en gelukkiger aan het werk te houden. Met die maatregel kunnen werkgevers werknemers die door een stap terug te zetten loonverlies lijden, hiervoor compenseren. Maar een stap terugzetten naar een lichtere functie met een lager salaris is volgens Tempo-Team opvallend weinig populair: slechts 4 op de 10 werknemers zijn hier voorstander van om langer aan het werk te kunnen blijven. "88 procent wil namelijk in dat geval geen loon inleveren", klinkt het.

Om mensen te motiveren om langer te werken zijn extra inspanningen nodig, zo wijst de bevraging uit. Slechts een kwart van de bevraagde werknemers wil namelijk tot zijn 65ste verjaardag doorwerken. Zes procent wil ook nog tot na zijn 65 aan de slag blijven. Zeven op de tien werknemers vinden dat werken tot 67 jaar onhaalbaar is.

Gemiddeld willen Belgische werknemers op 59,8 jaar met pensioen gaan. Nederlandstalige werknemers, 50-plussers en werknemers die gelukkig zijn, staan positiever tegenover een langere loopbaan. Hun ideale pensioenleeftijd ligt namelijk telkens significant hoger dan hun Franstalige, jongere of minder gelukkige collega's.

Bron: Belga