IN BEELD. Elon Musk onthult eerste deel van ondergronds hogesnelheidsnetwerk

IN BEELD. Elon Musk onthult eerste deel van ondergronds hogesnelheidsnetwerk
AFP / R. Beck

De Amerikaanse Tesla-topman Elon Musk heeft het eerste deel van een ondergronds hogesnelheidsnetwerk voorgesteld, waarmee hij iets hoopt te doen aan het “geestdodende verkeer” van Los Angeles. De testtunnel, de zogenaamde “Loop”, werd gegraven door Musks dochteronderneming Boring Company.

De tunnel loopt tussen een parkeerplaats dichtbij het SpaceX-hoofdkwartier in het zuidwesten van Los Angeles, naar een afgesloten bedrijventerrein zo’n drie kilometer verder. In de tunnel zullen auto’s rijden, die voorzien zijn van speciale intrekbare geleidingswielen, die neergelaten worden in de tunnels door op maat gemaakte liften. Eens in de tunnel zouden de voertuigen volgens Musk veilig kunnen rijden aan een snelheid van meer dan 240 kilometer per uur, met een tussentijd van een seconde.

“Ik ga gewoon beginnen graven”

“Aan die snelheid voelt het alsof je binnen een stad teleporteert”, schreef Musk voor de lancering op Twitter. Twee jaar geleden tweette hij nog dat het verkeer in Los Angeles “hem gek maakte”. “Ik ga een boormachine voor tunnels bouwen en gewoon beginnen graven”, schreef hij op 18 december 2016.